Ziekte van Ledderhose

Bij de ziekte van Ledderhose (of fibromatosis plantaris fascialis) vormen zich verhardingen of knobbels in het bindweefsel onder de voet. De ziekte, vernoemd naar de Duitse arts Georg Ledderhose, is verwant aan de ziekte van Dupuytren. De ziekte van Ledderhose komt minder frequent voor dan de ziekte van Dupuytren. Wel verschijnt deze vaak in combinatie met de ziekte van Dupuytren.

Aanvankelijk zijn de verhardingen bij de ziekte van Ledderhose over het algemeen pijnloos, maar naarmate ze groeien kunnen patiënten pijnklachten ervaren tijdens het lopen. De knobbels kunnen ook ontsteken en daardoor extra pijn veroorzaken. De verhardingen bij Ledderhose kunnen bovendien grotere afmetingen aannemen dan bij Dupuytren.

De verhardingen beginnen meestal in de boog van de voet, maar kunnen in elk deel van de voetzool worden aangetroffen, inclusief de bal van de voet. Ook groei in het gebied van de tenen is mogelijk. In dat laatste geval kunnen er strengen ontstaan waardoor er kromstand bij de tenen kan optreden. Die samentrekking komt echter lang niet zo frequent voor als bij de ziekte Dupuytren.

Juiste diagnose

De eerste en belangrijkste stap is de juiste diagnose, die alleen een arts kan geven. Niet elke verharding of knobbel in de voet is Ledderhose. Verhardingen in de voetzool kunnen vele redenen hebben en Ledderhose is slechts een van de mogelijkheden.

ledderhose 267x266px