Veelgestelde vragen

Bij mij is de ziekte van Dupuytren gediagnosticeerd. Mijn huisarts geeft aan dat er geen behandeling nodig of mogelijk is zo lang de vingers niet krom staan. Klopt dat?

Wat uw huisarts heeft geadviseerd, is wat de meeste huisartsen tijdens de opleiding leren en dus doorgeven aan Dupuytren-patiënten. Over het algemeen wordt geleerd dat je pas moet opereren als de “table top test” positief is: dit betekent dat je de hand niet meer plat op tafel kan leggen.
Meestal is afwachten de juiste keuze, maar het kan ook te laat zijn waardoor herstel langer duurt. Als u twijfelt, laat dan de hand beoordelen door een handchirurg en bespreek samen de voors en tegens van verschillende behandelopties.

Bij welke kromstand zou een huisarts moeten doorverwijzen?

De richtlijn is om door te verwijzen bij een kromstand van 30 graden. Maar eigenlijk is dat te laat. Elke kromstand is reden om door te verwijzen.

Hebben Dupuytren en frozen shoulder met elkaar te maken?

De aandoeningen Dupuytren en frozen shoulder worden tegenwoordig met elkaar geassocieerd. Patiënten met een frozen shoulder hebben een ongeveer acht keer zo hoog risico om Dupuytren te krijgen. Omgekeerd hebben patiënten met de ziekte van Dupuytren een grote kans om ook een frozen shoulder te ontwikkelen.
Of er een verband is tussen frozen shoulder en de ziekte van Dupuytren is onderwerp van discussie.  
In de Verenigde Staten wordt frozen shoulder behandeld met collagenese. Hoe succesvol dit is, is onbekend.

Wat is het verloop van de ziekte van Dupuytren?

Naar het verloop van de ziekte van Dupuytren wordt momenteel onderzoek gedaan door de universiteit van Oxford in samenwerking met het UMCG in Groningen. Eigenlijk is er nog niet zo veel bekend over het verloop; er zijn bovendien veel verschillen van persoon tot persoon.

Is er een forum waar patiënten ervaringen kunnen uitwisselen?

Ja, er is een besloten praatgroep op Facebook. Deze Facebook-pagina staat los van de stichting Dupuytren Nederland.

Heeft u een lijst met behandelcentra per behandelmethode?

Als stichting hebben we niet de beschikking over een overzicht met behandelcentra en de toegepaste behandelmethodes. De meeste ziekenhuizen geven op hun websites wel informatie over de technieken die zij toepassen. 

Welke behandelmethode is het meest effectief?

Welke behandelmethode het meest effectief is, hangt volledig af van uw situatie en van uw ziektebeeld. Welke behandeling wanneer het beste plaats kan vinden, bepaalt u dan ook altijd in overleg met uw handchirurg.
Op onze website bieden we een zo uitgebreid mogelijk overzicht van alle behandelmethodes. De informatie over deze behandelmethodes kunt u gebruiken om het gesprek met de handchirurg zo goed mogelijk voor te bereiden.

cristian-newman-85107